Prostaatkanker » Diagnose

Het Bravis heeft de nieuwste technieken in huis om snel de juiste diagnose te stellen. Daarvoor kunt u ook nog eens snel terecht, namelijk binnen twee weken.

Heeft u klachten en/of een stijgende PSA , dan zal uw huisarts u doorverwijzen. Om zo snel mogelijk te weten of er sprake is van prostaatkanker, wordt een aantal onderzoeken verricht. Zo zorgen we dat u zo kort mogelijk in onzekerheid zit. 

Onderzoeken

PSA-test
De PSA-test laat zien hoeveel PSA er in het bloed zit. De prostaat maakt PSA aan, dat staat voor Prostaat Specifiek Antigeen. Een PSA-waarde onder de 3 is normaal.  Is de PSA-waarde hoger dan 3, dan kan dat verschillende oorzaken hebben:

  • de leeftijd: bij oudere mannen kan het PSA stijgen tot 6
  • een goedaardige afwijking in de prostaat, zoals een vergroting of een ontsteking
  • het gaat om prostaatkanker; de PSA-waarde zegt ook iets over de groei van de tumor en mogelijke uitzaaiingen

Een PSA-test geeft dus geen zekerheid of er wel of geen prostaatkanker is. Een hoog PSA kán betekenen dat er kanker in de prostaat zit, maar kan ook andere oorzaken hebben.

Rectaal onderzoek
Bij een rectaal onderzoekt bevoelt de arts de prostaat via het rectum (de endeldarm).

Echografie
Met behulp van een inwendige echografie kan de uroloog de prostaat en het omliggende weefsel onderzoeken. Een echografie is een onderzoek met ultrageluidsgolven.

MRI-scan
Het Bravis ziekenhuis beschikt over de nieuwste MRI-scan. Een MRI-scan werkt met een magneetveld, radiogolven en een computer. Het scan-apparaat maakt foto’s van de prostaat. Zo kan de arts een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.

Biopsie
ls op de echografie of MRI-scan een afwijking te zien is, volgt een biopsie om te zien of het om kanker gaat. Bij de biopsie haalt de arts weefsel weg uit de prostaat. Een ander woord voor een stukje weefsel is een biopt. Meestal neemt de arts een aantal biopten uit de prostaat. De patholoog onderzoekt de biopten in het laboratorium. Hij of zij kan dan vaststellen of de afwijking kanker is of niet.

PET-Scan (PSMA)
Dit is een PET-scan waarbij u een kleine hoeveelheid radioactief gemerkte vloeistof (18F-PSMA-1007) toegediend. Deze stof, Prostaat Specifiek Membraan Antigen, wordt specifiek door prostaatkankercellen opgenomen. Hierdoor is te zien of prostaatkanker zich verder heeft verspreid.

De diagnose

Na de verschillende onderzoeken bespreekt de arts met u de resultaten. Als het om prostaatkanker blijkt te gaan, zal de arts meer uitleggen over de tumor. Bijvoorbeeld hoe uitgebreid de kanker is (het stadium) en of de kanker is uitgezaaid.

Het is belangrijk om iemand mee te nemen naar dit gesprek. Twee horen meer dan één. In het gesprek stelt de arts een behandeling voor. Het is tegenwoordig heel gewoon om mee te beslissen over de behandeling.

Deze drie vragen kunnen helpen tijdens het gesprek:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van deze mogelijkheden?
  • Wat betekent dat voor mijn situatie?

U kunt ook gebruik maken van de keuzehulp Keuzehulp voor mannen met gelokaliseerd prostaatkanker"

MDO
Tijdens het regionale multidisciplinaire overleg (MDO) bespreken experts uit het Bravis ziekenhuis samen met experts uit de regio (Embraze) welke behandeling voor u het beste zou zijn.

Het expertteam bestaat uit urologen, oncologen, radiotherapeuten, pathologen, radiologen, nucleair geneeskundigen en gespecialiseerd verpleegkundigen.

terug naar prostaatcentrum

Contactgegevens

Bravis ziekenhuis
T: 088 -  70 68 272
Route 34
Amphia ziekenhuis
T: 076 - 595 10 26
Route 46
samen breed.png