Qutenza huidpleister maakt pijnklachten draaglijker

Pijn is een veel voorkomend symptoom bij mensen met kanker. Het kan het eerste teken zijn van de ziekte, maar ook in de loop van het ziekteproces ontstaan of toenemen. Een van de veelvoorkomende pijnklachten bij oncologiepatiënten is perifere polyneuropathie. Dit geeft klachten als prikkelingen of tintelingen, een doof of veranderd gevoel of pijn in handen, voeten of rond een litteken. Oncologie patiënten met milde tot ernstige klachten kunnen in het Bravis Pijncentrum behandeld worden met de Qutenza huidpleister.

Qutenza pleister foto.jpg

In deze pleister zit een stofje wat bijvoorbeeld ook in een paprika en hete Spaanse peper zit. Het stofje wordt door de huid opgenomen en bindt zich aan de beschadigde zenuwcellen. Dit zorgt ervoor dat de zenuwcellen minder gevoelig worden en de patiënt minder pijn ervaart.

Polyneuropathie betekent dat zenuwen op meerdere plaatsen in het lichaam zijn beschadigd en niet goed meer werken. Deze complicatie kan ontstaan na bijvoorbeeld een chemobehandeling of bestraling. Met behulp van de Qutenza huidpleister kunnen de pijnklachten draaglijker en meer acceptabel worden.

Pijnbestrijding

Lieneke van Leeuwen is werkzaam op het Bravis Pijncentrum. Zij behandelt op voorschrift van de pijnspecialist op het Pijncentrum onder andere oncologische patiënten met polyneuropathie klachten; “Als pijnconsulent zet ik mij, samen met mijn collega’s, in voor een optimale behandeling van pijnklachten. Daar zijn diverse technieken en medicijnen voor, zoals bijvoorbeeld een Qutenza-behandeling". 

 De Qutenza huidpleister kan alleen, maar ook in combinatie met andere pijnstillende medicatie worden gebruikt. In de pleister zit een hoge concentratie capsaïcine. Dit is een stofje wat bijvoorbeeld ook in een paprika en hete Spaanse peper zit. Het stofje wordt door de huid opgenomen en bindt zich aan de beschadigde zenuwcellen. Dit zorgt ervoor dat de zenuwcellen minder gevoelig worden en je pijnvermindering ervaart. Na korte of langere tijd kunnen de pijnklachten gedeeltelijk of helemaal terugkomen. Maar als er binnen drie maanden duidelijke pijnvermindering is opgetreden, kan de behandeling herhaald worden. Dat kan twee tot maximaal vier keer per jaar. 

VR-bril

Sinds ongeveer anderhalf jaar kan tijdens de behandeling met de pleister ook gebruik gemaakt worden van de VR-bril. “Met behulp van de VR-bril kan angst en pijn die een patiënt tijdens de behandeling ervaart aanzienlijk verminderen”, legt Lieneke uit.

Wil je meer weten over de behandeling met de Qutenza pleister en het Bravis Pijncentrum? Klik dan hier