Smartphones en apps zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Ook voor mensen met kanker komen steeds meer ‘health’-apps op de markt. Maar dat zijn er zo veel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Veel patiënten zien hierdoor af van het gebruik van apps, en dat is jammer. Betrouwbare apps kunnen namelijk veel steun bieden bij de keuze voor een behandeling en om weer gezonder en fitter te worden na de diagnose en behandeling van een kankersoort.
Vind de Onco Appstore op www.kanker.nl/appstore
Betrouwbaar
De apps in deze appstore zijn onder meer getoetst op gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en privacy. Daarbij zijn de apps (wetenschappelijk) onderzocht, gebaseerd op recente richtlijnen of ontwikkeld door betrouwbare organisaties. De meeste apps zijn kosteloos voor de patiënt.
Tools en keuzehulpen
Patiënten en hun naasten kunnen de apps en tools zelf gebruiken, zonder verwijzing of begeleiding. Er zijn 3 categorieën: communicatie, gevolgen en herstel, en keuzehulpen. Enkele voorbeelden van apps en tools:
- Keuzehulpen die patiënten kunnen helpen bij de keuze voor een behandeling. Bijvoorbeeld: Een keuzehulp voor borstkankerpatiënten die helpt bij de keuze voor nazorg.
- Untire: deze app helpt bij vermoeidheid tijdens en na de behandelingen van kanker
- Kanker Nazorg Wijzer: een app die helpt bij problemen na de behandeling van kanker en kan bijdragen aan een gezonde leefstijl.
- AYA Match: deze app helpt jonge mensen met kanker om in contact te blijven met familie en vrienden.
Over het platform kanker.nl
Het informatieplatform kanker.nl is de centrale plek waar betrouwbare informatie, ervaringskennis en ondersteuningsinformatie bij elkaar komt. Het platform is een initiatief van KWF, IKNL
en NFK met als doel betrouwbare informatie beter vindbaar te maken door het op 1 plek aan te bieden. Stichting kanker.nl heeft het platform in beheer en werkt met vele partners in het oncologisch veld samen aan de informatie voorziening.