Patiënten die behandeld worden in het Oncologie Centrum krijgen ondersteuning van een verpleegkundig consulent oncologie. Zij is het aanspreekpunt voor al uw vragen, problemen en zorgen.
Uw eigen huisarts is belangrijk in de begeleiding tijdens uw ziekteproces. Bij uw huisarts kunt u terecht voor onderzoek, behandeling en advies. Hij wordt steeds op de hoogte gehouden van uw situatie en kan u verwijzen naar andere hulpverleners. Iedere huisarts houdt op vaste tijden (telefonisch) spreekuur, waarvoor u een afspraak kunt maken.
Patiëntenverenigingen en forums
Uit onderzoek blijkt dat contact met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt helpt. Het helpt bij het verwerken van indrukken en gevoelens die u ervaart in uw gevecht tegen kanker. Het contact kan ervoor zorgen dat u minder bang en onzeker bent. U herkent zich in de verhalen van de anderen en uw gevoelens worden (h)erkend. U kunt samen hele praktische tips uitwisselen over bijvoorbeeld werkhervatting, verzekeringen en uiterlijke verzorging. Zaken die vaak alleen iemand die ook kanker heeft, begrijpt.
Op www.kanker.nl vindt u links naar patientenverenigingen. Deze verenigingen bieden u betrouwbare informatie aan. Zij verzorgen lotgenotencontact en organiseren diverse activiteiten. Bijna elke vereniging geeft een eigen nieuwsbrief uit waarvoor u zich kunt aanmelden.
Op www.kanker.nl zijn discussiegroepen en blogs van andere patiënten over alles wat met kanker te maken heeft. Ook kunt u communiceren met mensen die in eenzelfde situatie zitten als u.
De AYA community is een speciale vereniging voor mensen met kanker in de leeftijd van 18-39 jaar.
Bent u allochtoon en hebt u te horen gekregen dat u kanker hebt, dan is het misschien fijn voor u om te praten met mensen die uw cultuur kennen en uw taal spreken. Meer informatie kunt u vinden op de website van de Stichting Gezondheid Allochtonen Nederland (SGAN). Bij de GGZ kunt u indien nodig hulp krijgen in uw eigen taal.