Fibroadenoom

Een fibroadenoom is het meest voorkomende goedaardige 'knobbeltje' in de borst. Het is een gladde, ronde of ovale knobbel, die meebeweegt met het borstweefsel. Het bevindt zich vaak in de buurt van de tepel. De grootte varieert van een halve tot vijf centimeter. Over het algemeen wordt een fibroadenoom echter niet veel groter dan 2 à 3 centimeter.

Fibroadenomen komen meestal voor bij vrouwen jonger dan 35 jaar. Driekwart van alle knobbeltjes op deze leeftijd is een fibroadenoom. Ze kunnen ook op oudere leeftijd voorkomen, maar eigenlijk niet meer na de overgang. Zijn fibroadenomen al aanwezig, dan nemen deze na de overgang meestal in grootte af.

Omdat een fibroadenoom hormoongevoelig is, kan de grootte veranderen. Dit is afhankelijk van de menstruatie. Daarnaast kan een fibroadenoom vóór de menstruatie extra gevoelig worden. Tijdens een zwangerschap kan een fibroadenoom onder invloed van de hormonen gaan groeien.

Belangrijk om te vermelden is dat een fibroadenoom een goedaardige afwijking is. Het is opgebouwd uit klier- en bindweefsel en heeft niets te maken met borstkanker. Daarom hoeft het ook niet verwijderd te worden.

De rol van radiologie
Een fibroadenoom kan op een mammografie zichtbaar zijn als een rond of ovaal vlekje tussen het borstklierweefsel. Na de mammografie volgt een echografie om de afwijking op een andere manier in beeld te brengen. Zo kan het worden onderscheiden van bijvoorbeeld een vochtblaasje (cyste). Bij vrouwen tot dertig jaar is een echografie alleen meestal voldoende.

Als de radioloog denkt dat uw knobbeltje mogelijk een fibroadenoom is, is de volgende stap het bepalen van de grootte van de afwijking en hoe deze eruitziet. De afwijking wordt met een dikke naald aangeprikt ,een zogenaamde 'histologische biopsie'. Via deze naald wordt een pijpje weefsel (of meerdere) opgezogen die later door de patholoog onder de microscoop wordt beoordeeld. U krijgt een vervolgafspraak op Borstcentrum Bravis om de uitslag te bespreken.

Behandeling
Wanneer is vastgesteld dat de afwijking een fibroadenoom is, is er een aantal mogelijkheden. In overleg met uw behandelaar wordt meestal besloten om verder niks te doen, omdat het een goedaardige afwijking is. Er hoeft ook niet gecontroleerd te worden.

Sommige vrouwen hebben echter veel last van hun fibroadenoom. Bijvoorbeeld omdat het voor iedere menstruatie pijnlijk is of omdat het precies onder de rand van de BH zit. Er kan dan besloten worden het fibroadenoom te verwijderen.

Dit kan op twee manieren:

  • de chirurg kan het op de operatiekamer onder narcose verwijderen
  • de radioloog verwijdert fibroadenoom. Het verwijderen van het fibroadenoom gebeurt via dan een klein sneetje in de huid.  Er worden als het ware stukje weefsel 'weggehapt'. Dit heet de Mirabelprocedure. U kunt zich hierover laten informeren door de chirurg of door de radioloog.

Terug naar goedaardige borstafwijkingen