Cysten

Een cyste is een andere veelvoorkomende goedaardige afwijking in de borst. Dit is een klein, met vocht gevuld blaasje. Een cyste kan bijvoorbeeld ontstaan door een verstopping in een melkgang. Vooral als er spanning op staat, is een cyste goed voelbaar als een ronde, stevige knobbel en die ook pijnlijk kan zijn. Soms zijn er verschillende cysten in één of in beide borsten aanwezig.
Vooral aan het eind van de menopauze kunnen aanvankelijk microscopisch aanwezige cysten duidelijk voelbaar worden. Na de menopauze komen cysten eigenlijk niet meer voor.

Bij lichamelijk onderzoek is een grote cyste soms als een onderhuidse zwelling zichtbaar. Gemiddeld is een cyste omstreeks 1 tot 2 cm groot, heeft een goed begrensd en glad oppervlak en lijkt los te liggen van zijn omgeving, men kan de cyste als het ware laten 'wiebelen'.

Wanneer u de mammapoli bezoekt wordt er altijd een mammografie en echografie gemaakt. Tenzij u jonger bent dan 30 jaar, dan is alleen het maken van een echografie geschikt.

De mammografie laat in het algemeen een duidelijke afwijking zien, die door zijn scherpe, ronde begrenzing geen verwarring geeft met andere afwijkingen in de borst. Dit geldt nog in sterkere mate voor de echografie, waarmee een met vloeistof gevulde holte wordt aangetoond.

Soms voert de radioloog een punctie uit om de cyste leeg te zuigen.

Een tumor in een cystewand, waarbij de wand afwijkend is van een normale cyste, is zeer zeldzaam. Wanneer er meerdere cysten zijn, vaak in wisselende grootte en bovendien dubbelzijdig, is het puncteren van alle cysten onmogelijk en onnodig; meestal kan worden volstaan met leegzuigen van één of slechts enkele klachten gevende cysten. Daarbij is dan tevens de diagnose met zekerheid gesteld.

Terug naar goedaardige borstafwijkingen