(Uitwendige) borstprothesen

De tijdelijke borstprothese

Deze tijdelijke prothese bestaat uit 2 delen; een vulling van fibrefill of foam met daaromheen een hoesje. Soms is in het foam is een schijfje met looddeeltjes toegevoegd, zodat deze de prothese enigszins verzwaart, wat het draagcomfort ten goede komt. Het hoesje kan met de hand gereinigd worden.
De prothese fungeert als tijdelijke oplossing na het ondergaan van een borstamputatie. Zij kan gedragen worden zonder dat dit de wondgenezing belemmerd.  Irritatie van de huid door dit zachte materiaal komt zelden voor.
U wordt geadviseerd om de voorlopige prothese in ieder geval tot 6 weken na de operatie te dragen. De wondgenezing is dan zo ver gevorderd dat overgegaan kan worden naar het dragen van een definitieve prothese. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld indien er nog wondvocht aanwezig is in de wondregio of als u nog bestraald wordt. Het is dan beter om te wachten tot 2 of 3 weken na de laatste behandeling met de aanschaf van de definitieve prothese.

Zorg dat u een goed passende bh heeft, dit hoeft geen nieuwe te zijn. Een oude bh zit vaak comfortabel na de operatie (niet te strak). Beugelbh’s mogen wel, maar soms is het beter om aan de aangedane zijde de beugel te verwijderen omdat deze tegen de nog verse wond komt of tegen de plaatsen waar de drains zitten of hebben gezeten. Dit kan pijnlijk zijn en de wondgenezing belemmeren.

De tijdelijke prothese zal niet “perfect” zitten, maar met de definitieve prothese zal getracht worden een symmetrie te verkrijgen met de natuurlijke borst (of prothese) voor zover dit haalbaar is.

De definitieve prothese

Deze is gemaakt van silicone, een houdbare kunststof waarbij een natuurlijke nabootsing van de vrouwelijke borst, ook wat vorm, gewicht, kleur en beweeglijkheid betreft, wordt gegarandeerd. Het is door een beschermende folielaag omgeven, die sterk en volkomen reukloos, geluidloos en duurzaam is. De prothese is huidvriendelijk en door een goede warmtegeleiding neemt de prothese dezelfde temperatuur aan als het lichaam. Het is belangrijk dat u een goede definitieve prothese krijgt aangemeten. Dit helpt u het zelfvertrouwen weer geleidelijk aan terug te winnen.

Reiniging
De borstprothese kan dagelijks gereinigd worden met warm water en de zeep waarmee u zich wast. Daarna zachtjes afdeppen met een handdoek. Er moet voorzichtig worden omgegaan met de prothese, omdat zij gemakkelijk beschadigd kan raken. Pas dus op met lange nagels en andere scherpe voorwerpen (b.v broches). Indien u de prothese niet draagt, bewaar hem dan bij voorkeur in de doos.
De meeste prothesen zijn chloor- en zeewaterbestendig, maar het is wel het beste om de prothese direct na het zwemmen te reinigen.

Aanmeten
De prothese is er in verschillende maten en merken. Hij wordt naar gelang de grootte in overeenstemming gebracht met het gewicht van de natuurlijke borst (indien deze aanwezig is). Dit is van belang voor de lichaamshouding en het evenwichtsgevoel. De prothese behoudt, ook onder druk, zijn vorm.

Ongeveer 6 weken na de operatie vindt er wondcontrole door de mammacare verpleegkundige plaats. Zij beoordeelt of de definitieve prothese aangemeten kan worden.  Er kan dan een afspraak gemaakt worden met één van de verkoopadressen van borstprothesen, welke te vinden zijn in de bijlage van de Borstkanker Vereniging Nederland. Hier wordt onder deskundige begeleiding samen een geschikte prothese uitgezocht met bijbehorende prothese bh. Deze bh, waarin een hoesje is gemaakt om de prothese in te dragen, moet van goede kwaliteit en pasvorm zijn.

De bh moet de borst goed omvatten en steunen, dus geen halve- of driekwart bh’s. Wenselijk is ook dat de schouderbandjes wat breder zijn zodat het gewicht van de prothese er niet voor zorgt dat het gaat knellen. Dit geldt zeker als er een volledig okselkliertoilet of bestraling op de oksel heeft plaatsgevonden, om een lymfoedeem van de arm te voorkomen.. Een beugelbh kan, maar men dient alert te zijn dat een kapotte beugel de prothese kan beschadigen. Als de prothese niet goed zit, ligt dit vaak aan de bh. Een goed passende bh zorgt ervoor dat de prothese niet kan verschuiven.

Andere mogelijkheden

De contactprothese

De contactprothese is een zelfdragende prothese, hij hecht direct op de huid. Hij is met name geschikt voor patiënten met een lymfoedeem en een grotere cupmaat, omdat hij de schouder ontlast. Vanaf ongeveer één jaar na de operatie mag deze prothese gedragen worden. Dit i.v.m de genezing van het litteken en evt. aanvullende behandelingen. Indien de prothese niet bevalt, kan de patiënte hem binnen 3 maanden omruilen tegen een andere niet hechtende prothese.

De lichtgewicht prothese

Er is een mogelijkheid om een lichtgewicht prothese te nemen, welke 25% lager in gewicht is. Dit is vooral raadzaam bij een grotere cupmaat, lymfoedeem of rug-nek klachten. Er zijn ook losse tepels (mamilla) te verkrijgen, deze kunnen op de prothese worden geplakt.

Zwemprothesen

Er zijn speciale zwem- en sportprothesen verkrijgbaar. Fibrefill, ook wel aquariumwatten genoemd, kunnen ook gebruik worden als vulling in de cup van uw zwemkleding. Deze watten nemen namelijk geen vocht op, blijven dus goed in model en zijn in uw zwemkleding mee te wassen.

Oude prothesen

Oude prothesen, die overblijven als een u een nieuwe heeft aangeschaft kunnen worden afgegeven bij de mammapoli of de speciaalzaken. Deze gaan naar de Oost-Europese landen, daar zijn deze materialen meer dan welkom. U wordt wel geadviseerd altijd één prothese achter de hand te houden mocht de nieuwe prothese stuk gaan.

De kostenvergoeding

De kosten voor de tijdelijke prothese zijn bij de verpleegprijs inbegrepen. De vergoeding van de definitieve prothese is afhankelijk van de ziektekostenverzekeraar en de verzekeringsvorm (het pakket). Er is in ieder geval een machtiging nodig van de specialist. De mammacare verpleegkundige zorgt dat u deze ontvangt. Voor een vervolgverstrekking is geen nieuwe machtiging meer nodig.

Bij de meeste ziektekostenverzekeraars heeft u recht op één prothese per 2 jaar. Mocht er binnen deze tijd een maatverandering optreden, is dit een medische indicatie voor een eerdere verstrekking. U kunt het beste uw polis nalezen of contact opnemen met de ziektekostenverzekeraar om te informeren wat de precieze voorwaarden zijn.