Begeleiding
Wanneer de diagnose kanker is gesteld, breekt er voor u en uw naasten een moeilijke en onzekere tijd aan. Lichamelijk en geestelijk krijgt u heel wat te verwerken. Veel mensen hebben dan, meer dan anders, behoefte aan steun van anderen. Het kan zijn dat u voldoende steun of hulp krijgt van familie en vrienden, maar soms is er meer hulp of ondersteuning nodig.
In het Bravis Oncologie Centrum krijgt u steun van uw medisch specialist en uw life coach. Het uitgangspunt van de geboden ondersteuning is het feit dat kanker niet alleen je lijf raakt, maar heel je leven. Met name de life coach gaat samen met u kijken hoe er een balans kan worden gevonden tussen de negatieve energie die uw ziekte kost en de positieve energie die u uit het leven haalt. Aan de hand van de leefgebieden wordt besproken op welk gebied u problemen ondervindt en samen met u naar een manier gezocht om u daarbij te helpen. Dit kan door het inschakelen van gespecialiseerde hulpverleners, zoals psycholoog en maatschappelijk werk in het Bravis ziekenhuis. Maar ook buiten het ziekenhuis zijn er mogelijkheden voor ondersteuning of voor contact met lotgenoten als dit meer bij uw behoefte of situatie past.
Ben je tussen de 18-39 jaar oud?
AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen die tussen de 18 en 39 jaar oud zijn en voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben. Net als jij. Die diagnose zet in een keer jouw wereld op zijn kop. Je hebt hele normale vragen in een abnormale situatie.
Omdat je jong bent, kunnen er specifieke problemen en vragen zijn, die passen bij jouw levensfase. Denk bijvoorbeeld aan vragen over opleiding, werk, voeding, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit. Juist dan heb jij zorg nodig die stilstaat bij wat jij nodig hebt tijdens en ook na kanker: leeftijdsspecifieke AYA-zorg. Zodat jij de draad weer zo goed mogelijk op kunt pakken.
Nazorg
Op het moment dat de behandeling is afgerond kunt u in een ‘zwart gat’ terecht komen. De afspraken in het ziekenhuis worden minder en de aandacht vanuit uw omgeving neemt af. Zelf zou u graag het leven van voor de diagnose zo snel mogelijk terug willen. Toch is het soms moeilijk om de draad van het “gewone leven” weer op te pakken. Dit kan een verwarrende en moeilijke periode zijn. Ook in deze periode kan uw life coach ondersteuning bieden of voor een verwijzing zorgen. Kijk ook eens op kanker.nl voor tips of ervaringen van anderen.
Gezonde leefstijl
Voor uw herstel is een gezonde levensstijl belangrijk. U kunt gezonder leven door gezond te eten, niet te roken, voldoende te bewegen en te ontspannen. Door gezond te leven verklein je de kans op verschillende aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Ook helpt gezond leven je langer fit te voelen. Een gezonde leefstijl is goed zorgen voor je lichaam én je geest. Op de website van Wereld Kanker Onderzoek Fonds vindt u informatie over een gezonde leefstijl na kanker behandelingen. Ook op de website van het voedingscentrum kunt u informatie vinden over een gezonde leefstijl. Adviezen over gezonde voeding na de kankerbehandeling kunnen u daarbij ook helpen.